Korsak (stepná líška)

Korsak alebo stepná líška patrí k rodine psov, rodu lišca a tvorí samostatný druh, ktorý žije v stepiových zónach Ázie. To je obrovská oblasť od krymských stepí po Manchuriu. Môžete sa stretnúť so šelmou v severovýchodných oblastiach Číny, Mongolska, Kazachstanu, južných regiónoch západnej Sibír, Kaspických stepí a na územiach susediacich s Donom. Líška sa nachádza aj v severných oblastiach Afganistanu a Iránu. Terénne zviera preferuje kopcovitú vegetáciu. V lese nechodí. Jedinými výnimkami sú pásma lesných stepov. Aj v horách sa to nestane, obmedzené na predhorie.

vzhľad

Tento predátor má malú veľkosť. Dĺžka tela dosahuje 45-65 cm, dĺžka chvosta 20-35 cm, hmotnosť dospelého zvieraťa sa pohybuje od 3,5 do 7 kg. Výška v kohútiku je až 30 cm. Uši sú veľké, v tvare špicaté. Zuby sú malé, papule sú krátke. Farba kože je šedá so žltkastým alebo načervenalým nádychom. Krk, hrudník, brucho majú svetlé kožušiny. Špička chvosta je tmavá.

V zime sa vlna stáva dlhá, hustá, hodvábna a má slamovo-šedý odtieň. V lete je kabát kratší a tmavší. Strepka líška má dobre vyvinutý pocit vône, zraku a sluchu. Môže lezúť stromy a jazdiť rýchlosťou až 60 km / h. Počas lovu alebo v konfliktných situáciách s inými líškami kôra.

Reprodukcia a dlhovekosť

Steps fox párov pre život. Pred vytvorením takéhoto páru však mladí muži zabezpečujú zápasy pre ženy. Obdobie manželstva je na január až marec. Tehotenstvo trvá 2 mesiace. Potomstvo sa objaví v nory. Novorodenci majú zvyčajne číslo od 2 do 6. Narodia sa slepí a pokrývajú našuchorené svetlohnedé kožušiny.

Líškové oči sa otvárajú 2 týždne po narodení. Kŕmenie mliekom trvá 2 mesiace, ale už 5 týždňov začínajú novorodenci jesť mäso. Od okruhu v druhom mesiaci. Sexuálna zrelosť sa vyskytuje vo veku 9 mesiacov. Korsak sa začína rozmnožovať v druhom roku života. Táto líška žije vo voľnej prírode až do veku 9 rokov.

Chovanie a výživa

Keďže stepná líška žije na suchom podnebí, voda dostáva hlavne z potravy. Žije v nory. A zriedka ich vykopá. Používa väčšinou opustené duny, jazveče, gopery a iné lišky. Zástupcovia tohto druhu nemajú svoje vlastné územia. Steppa patrí ku všetkým. Niekedy sa líšky stretávajú v malých skupinách. V zime, ak je veľa snehu, prejdite na juh stovky kilometrov. Lovia večer aj v noci.

Korsak sa živí hlodavcami. Sú to volle, myši, škrečky, gopery, jerboy. Útočí na vtáky, zrúcaniny hniezdia a jedia vajcia. Nezmrštite sa z mäsitosti. V prípadoch, keď potraviny pre zvieratá nestačia, sa zviera prepne na vegetáciu. Jedá zeleninu i ovocie a širokú škálu bylín na podporu rovnováhy vitamínov v tele. Existujú lišky a blízke osady. Sme radi, že jesť odpad na skládkach, napadnúť hydinu.

Nepriatelia

Nepriatelia majú veľa korsakov. Sú to vlci, iné druhy líšok a dravé vtáky. Aj keď stepná liška rýchlo beží, ale rýchlo vydychovala. Preto je vlka vhodnou korisťou, pretože šedý predátor môže bežať hodiny rovnakým tempom. Pokiaľ ide o osobu, pre neho je korzár komerčného záujmu. Zimná kožušina líšok je ocenená na trhu. Aj keď nie je krásna, je praktická a teplá. V súčasnosti je tento druh uvedený v červenej knihe. Presná veľkosť populácie nie je známa.

Korsak - predátorská stepná líška: popis s fotografiou a videom.

Fox Corsac (lat. Vulpes corsec) žije v stepnej zóne Eurasie, obývajúc buriny opustené jazvecmi, baibakmi, gopmi a inými líškami. Okrem toho sa Korsak usadí v blízkosti ľudí, kde zberá potravinový odpad a chytí hydinu. V zime, keď klesá veľké množstvo snehu, zvieratá migrujú stovky kilometrov na juh.

Líška Corsac vyzerá ako väčšina svojich príbuzných, ale líši sa od obyvateľov lesa v malej veľkosti a farbe srsti. Podľa veľkosti sa tieto stepní dravci podobajú mačke. Dĺžka karosérie korzetu nepresahuje 65 cm a dĺžka chvosta je asi 35 cm. Stepiová líška váži až 7 kg. Veľké špicaté uši, rovnako ako sivé so žltým nádychom, korsaková kožušina sú charakteristické znaky zvieraťa tohto druhu.

Tento malý predátor sa živí hlavne hlodavcami: voles, myši, škrečky, gopery a jerboy. Vďaka dobre vyvinutej vízii, sluchu a vôňu Corsac okamžite nájde obeť v podzemných labyrintoch otvorov hlodavcov. Neodmieňa a nepočuje, zničuje hniezda a jedí vajcia. Ak dlho nemôžete chytiť korisť, prejdite na rastlinné jedlá: ovocie, zeleninu, trávu. Takže líška udržuje vo svojom tele rovnováhu vitamínov. Počas dlhšieho núteného nalačenia sa Corsac nepoškvrní.

Je zaujímavé, že sa títo obyvatelia stepní sa naučili robiť bez vody a dostať ju s jedlom. Preto tieto zvieratá nepijú vodu. Okrem toho je Korsak schopný vyliezť stromy a pri jazde dosiahnuť rýchlosť až 60 km / h. Avšak, títo malí predátori sa rýchlo unavia. Preto sa často stávajú obeťami väčších a trvalejších predátorov. Človek môže tiež predstavovať hrozbu, pretože ho priťahuje praktická a teplá zimná kožušina korzetu. Napriek vysokej plodnosti týchto líšok, sú sledované pre ich použitie v kožušinárskom priemysle.

Fotogaléria - Fox Corsac:

Video: Vulpes corsac - Linnaeus, 1768 - (Canidae) - Renard korzár - Ménagerie Paríž - 28.11.2015

Video: Štúdia mojich simulačných hierarchií o korzách lišejníkov

Steppe Fox Habitat - Reprodukcia Corsaca

Korsak, alebo stepná líška - je predátorom cicavca. Toto zviera je členom rodiny psov.

Vzhľad stepnej líšky

Jeho vzhľad je podobný ako líška, ale má menšie telo.

Priemerná dĺžka tela zvieraťa je 50-60 cm, telesná hmotnosť nepresahuje 6 kg. Chvost má zvyčajne dĺžku 20-40 cm. Papuľa je krátka, nasmerovaná na dno, ale so širokými lícnymi kosťami. Uši sa rozšírili v základni, mierne zaoblené, nasmerované na špičky.

Farba a hustota vlny sa mení s obdobím: v lete je kožušinový plášť krátky a sivý, s niektorými škvrnami žltých a červených odtieňov alebo pieskovými farbami; v zime je kožušina hustá a načechraná, má žltkasto-šedú farbu s malými sivými vlasmi v blízkosti hrebeňa.

Chvost pre zimu je taký nafúknutý ako celá kožušina. Farba sa veľmi nelíši od vlny na tele, ale špička je čierna.

Steppe lix životný štýl

Fox Korsak uprednostňuje, aby žil v cudzích nopách, samoobsluhy len v zriedkavých prípadoch. Azyl pre stepnú líšku môže slúžiť ako opustený prales svišťov, jazvečíkov, gopherov, zriedkavo opustených vrtov ich prirodzených konkurentov - líšokov. Môže tu existovať sieť otvorov navzájom prepojených, avšak iba v jednom trávi väčšinu času. Štandardná dierka pre korzatovú líšku je 2,5 metra a má až 5 východov.

Kvôli svojim potrebám zviera zaujíma pozemok o rozlohe 40-45 kilometrov štvorcových. Drž sa ďalej od ľudí a ľudských bytov. Labky šelmy majú zlé termoregulácie, čo spôsobuje, že populácia zvieraťa sa znižuje v zasnežených zimách. Útek zo snehu Corsac migruje bližšie k južným regiónom.

Život zvieraťa je približne rovnaký ako život bežnej líšky - až 12 rokov.

Jesť stepiovej líšky

Zviera ide za súmraku pri súmraku a v noci, väčšinou samo. Avšak zviera Corsac môže byť kombinované v loveckých skupinách až 40 jedincov. Počas mrazivých dní a počas snehových búrok to nie je lov, môže sedieť v diere na 3 dni v rade. Fox Corsacs sú veľmi opatrní. Pred opustením otvoru dlho počúvajte okolité zvuky. Kŕmil sa spravidla malými hlodavcami a vtákmi, hmyzom alebo plazmi. Ak nie je možné zachytiť korisť, neváhajte vraždiť.

Hlavnými nepriateľmi Korsaka sú vlci, orli, bezdomovci túlaví psi, niekedy dokonca aj líška ho môže chytiť a jesť.

Chovná stepná líška

Fox Corsac tvorí pár na celý život. Šteniatka dosiahnu pohlavnú dospelosť 9-10 mesiacov po narodení. Párenie sa deje na začiatku jari, mladý u žien sa objaví za 55-60 dní. Najčastejšie u jedného plodu - 3-6 detí, niekedy počet šteniatok je viac ako 10.

Novorodené šteniatka sú slepé, majú krátky kabát svetlohnedej farby, telesná hmotnosť je 50-60 g. Samice i muž sa starajú o mladých. Za mesiac začínam jesť šteňatá mäsa korzáka. O niečo viac ako o šesť mesiacov neskôr dospelí mladí ľudia opustia rodičovskú dvojhra. Zvyčajne sa zvyčajne vracia do zimy, aby vytvorila poľovnícku skupinu.

Horský líškový biotop

Corsac žije v stepnej a polostropej zóne, v polopustoch, veľmi zriedkavo vstupuje do lesov. Neusadzuje sa na miestach s hustou vegetáciou, v blízkosti orných polí av oblastiach, kde je v zime veľa snehu.

Prírodné prostredie stepnej líšky

Na celom území stepí, púští a polopúšťov v Európe a Ázii (Kyrgyzstan, Pakistan, Uzbekistan, Turkménsko, Irán, Afganistan, Kazachstan, severovýchodná Čína) je možné vidieť stepnú líšku.

Korsak je rozmiestnený v celej stepiovej zóne Ruska: žije v blízkosti Dona a Severného Kaukazu, na juhu Uralu a na západnom Sibíri. Jednotlivci žijú v Transbaikalii. Fox Korsak sa nachádza na území regiónu Luhansk na Ukrajine.

Krásna nafúknutá koža líškovitého korzetu je príčinou lovu, ktorá každoročne vedie k zničeniu veľkého počtu jedincov.

Na Sibíri nadmerná rekreácia panenských krajín viedla k presunutiu korzetu z miest jeho prirodzenej existencie, čo spôsobilo pokles počtu obyvateľov.

Korsak je uvedený v Medzinárodnej červenej knihe, ako aj v niektorých regionálnych knihách Ruska. Ako vzácny a ohrozený druh je uvedený v Červenej knihe Ukrajiny a je chránený štátnou rezerváciou Lugansk.

Na zvýšenie počtu zvierat je potrebné rozšíriť oblasť rezervy lesných stepí a zvýšiť počet svišťov, hlavného jedla líšokov Korsakov.

Reprodukuje celkom dobre v mnohých zoologických záhradách sveta.

Zaujímavé video o stepnej líške


Ak sa vám páči naše stránky, povedzte nám o svojich priateľoch!

Ako vyzerá Korsak

Korsak je zviera pripomínajúce líšku. Ak za súmraku vidíte joggingový korzet, potom z nevedomosti môže byť zmätený s malou líškou. Ale charakteristické črty, pomocou ktorých môžete určiť, že pred vami Corsac, nie málo. Po prvé, jeho malá veľkosť. Dĺžka tela tohto zvieraťa je o niečo viac ako pol metra. Chvost je približne polovica tela - 25 cm. Malá váha - 5-7 kg.

Farba kožušiny od svetlej červenej až šedo-červenej farby. Letné vlasy korzetu sú tvrdé a riedke a v zime plyšové a mäkké. Kožušinový korsak je veľmi oceňovaný, a preto je ťažený kvôli hodnotnej koži. V Rusku je povolené loviť toto zviera, ale s určitými obmedzeniami. Zviera Korsak je zapísané do Medzinárodnej červenej knihy.

V našej krajine sa lokalita Korsakov nachádza na juhu - od Severného Kaukazu po Volgogradský a Tatarstanský, ako aj na juhu západnej Sibír a na území Trans-Baikal.

Málokedy ho môžete stretnúť v lese, pretože Korsak preferuje žiť v stepi. Často sa usadzuje v púštiach a polopustoch, kde je malá vysoká vegetácia. Vyhýba sa miestam, kde hlboký, voľný sneh padá, pretože labky korzetu nie sú prispôsobené na pohyb v snehu. Z tohto dôvodu nemôže chytiť korisť, prečo zomrie hladom. Preto v zime zasnežené zimy Corsac migruje na juh, kde je podnebie menej zasnežené.

Korzáka žiarlivo chráni svoje územie pred inými jednotlivcami a značkou. Oblasť, na ktorej žije jedno zviera závisí od rôznych faktorov a môže dosiahnuť až 30-40 metrov štvorcových. km. Ak má lokalita bohaté množstvo potravín, čo je priaznivé prostredie pre život, potom môže byť individuálny pozemok výrazne nižší. Pri výbere miesta na bývanie sú tieto malé líšky vedené odľahlosťou ľudského bývania - nežijú v blízkosti ľudí.

Korsakovské obydlia sú nory. Samotné nemajú záujem kopať, preto sú vždy obsadené cudzími ľuďmi. Korsak uprednostňuje jazvečík, líšku, drevenú škrupinu. Každý človek má na mysli vždy niekoľko otvorov, v ktorých sa môže skrývať pred nebezpečenstvom a vyčkávať zlé počasie. Avšak živá diera, v ktorej korzet trávi väčšinu času, je vždy rovnaká.

Prirodzená starostlivosť o toto zviera hraničí s odvahou, čo je pre voľne žijúce zvieratá nezvyčajné. Korsak je so svojou dierou taký opatrný, že niekoľko minút počúva, než ho opustí. Vedenie tajomného životného štýlu. Ale niekedy nechávajú, aby sa človek dostal dostatočne blízko k sebe, a dokonca sa ešte menej bojí o autá.

Korsak pokračuje v love po nástupe večerného súmraku. Rovnako ako líška sestra, Corsac uprednostňuje sviatok na malých hlodavcoch - jerboa, vole, pestle, zajačik rokle (zajace narodené v tomto roku). V teplom období ruiny hniezda malých vtákov. Korsak loví, opatrne sa k obeťu dostal z naklonenej strany. Niekedy v prípade potreby prenasleduje obeť rýchlosťou až 50 km / h! Tieto zvieratá len zriedka hľadajú vo dvojiciach, takmer vždy žijú sami. Pri absencii jedla môže Corsac, podobne ako šakal, jesť mrkvu.

Vďaka neustálemu nedostatku vody v stepiách a polopustoch sa telo korzetu prispôsobilo trvalému nedostatku vody a môže ísť bez nej viac ako týždeň. Bez jedla môžu korsaky trvať ešte dlhšie.

Gons korsakov začína v zime. V tejto chvíli môžete počuť ostrý škriatok štekanie mužov. Zvieratá tvoria dvojice, ktoré pretrvávajú po celý život. Od začiatku marca do polovice apríla sa ženy narodili od 3 do 10 malých korzakov.

Korsakovské šteňatá rastú veľmi rýchlo a na jeseň dosiahnu veľkosť dospelého a začnú samostatný život.

Životnosť korzetu vo voľnej prírode je 5-6 rokov. Dôvodom smrti týchto zvierat v prírode sú veľké predátori, rovnako ako choroby.

Vlci, líšky, stepní orli, bzučiaci psi, túlaví psi a iní lovia korzety. Vlci spôsobia najväčšie škody na populácii Corsac. Vlk, ktorý chytiť malé zviera, prakticky nie je ťažké. Napriek tomu, že Korsak môže v krátkom čase dosiahnuť rýchlosť až 50 km / h, ale veľmi skoro sa unaví a po 10-15 minútach. spomaľuje tempo. Ale ak má čas na to, aby sa dostal do svojej diery, potom bude jeho život zachránený. Počas veľkých snehových zrážok však Corsac nemôže vyvinúť dostatočnú rýchlosť, pretože neustále zlyhá. Tak sa stáva ľahkou korisťou.

Líšky loví korzet len ​​vtedy, keď je nedostatok základného jedla (malé hlodavce, zajace). Keď však jedlo je dostatočné, môžu pokojne spolu existovať, aj keď sú to konkurenti v oblasti potravín. Známe dôkazy o lovcoch, podľa ktorých líška a korzát spolu jedli pozostatky mŕtvej kravy.

V zriedkavých prípadoch môžu korzety jesť svoj vlastný druh, čo poukazuje na prejavy kanibalizmu medzi týmito zvieratami.

Zobraziť Korsak je uvedený v červených knihách niektorých regiónov Ruska. Najmä ide o ohrozený druh v republike Buryatia a Baškortostane.

Korsak (zviera)

Korsak (zviera)

Korsak (Vulpes corsac) je predátorský cicavec rodu Foxes z rodiny canid.

obsah

vzhľad

Korsak vyzerá ako obyčajná líška, ale výrazne menšia (dĺžka tela 50-60 cm, chvost -25-35 cm), s väčšími ušami a vysokými nohami.

Celková farba je svetlá, šedá alebo červenkasto-šedá, sú červené odtiene; biele belavé alebo žltkasté, špička chvosta tmavo hnedá alebo čierna, ľahká brada. Je vyjadrený sezónny morfizmus v dĺžke srsti: v zime je kožušina dlhá a načechraná, v lete je krátka a susedná. V zime je viditeľný šedavý nájazd v blízkosti hrebeňa v blízkosti korsaku.

Corsac sa líši od bežnej líšky na tmavom konci chvosta, od afganskej líšky v menej dlhom chvoste a bielej farbe brady a spodného pera.

nátierka

Korsak je bežný v stepiách, polopúšťoch a čiastočne v púšti juhovýchodnej Európy a Ázie spolu s červenou líškou. Korsak sa nachádza zo severného Iránu, Kazachstanu, Afganistanu a strednej Ázie do Mongolska a severovýchodnej Číny.

V Rusku sa vyskytuje: na západe niekedy prichádza v regióne Don a na severnom Kaukaze, na severe - do oblasti Dolného Volga, na južnom cípe Uralov a na juhu západnej Sibiri; hraničná oblasť okolo Altai zo západu smeruje pozdĺž severného svahu zaisanskej depresie k štátnej hranici. Ďalšou oblasťou radu v Rusku je juh od Transbaikalia.

Životný štýl a výživa

Korsak preferuje kopcovité oblasti s nízkou vegetáciou: polopusty a suché stepy, v zime s malým snehom alebo s hustým snehom. Zriedka sa nachádza v lese-stepnej zóne a na púšti, vstupuje do podhorí. Zabraňuje hustým porastom, lesy a orné polia. Rozloha jednotlivých pozemkov môže dosiahnuť 35-40 km²; má sieť brehov, chodníkov a miesto vône.

Corsac žije v nory, kvôli svojmu biotopu - suché oblasti s horúcimi dňami a studenými nociami v lete a so silnými zimami. Využíva mramotovú dunu ako obydlie, prispôsobuje výhonky gopherov a veľkých gerbilov, príležitostne zaberá staré nory jazvečíkov a líšok. Seba samá sa zriedka vykopá. Niekedy sa otvory nachádzajú v skupinách, ale iba jedna z nich je obytná. Korzársky otvor je obyčajne plytký, dlhý asi 2,5 m as niekoľkými vchodmi.

Corsac loví sám, väčšinou za súmraku, ale v zajatí to tiež dokazuje každodennú činnosť. Má dobrý pocit vône, zraku a sluchu. Pri love, pomaly chodí alebo zbiera sa proti vetru a keď cíti korisť, skrýva ho alebo sa ho snaží prekonať. Niekedy necháva človeka veľmi blízko. Niekedy sa nedokáže skryť, skrýva sa a predstiera, že je mŕtvy, ale uteka pri prvej príležitosti.

Korsak sa živí hlavne malými hlodavcami (voles, paličky, myši, jerboy), plazy, hmyz, vtáky a ich vajcia. Zriedkavejšie zhromažďuje pozemné veveričky, ježkovia a zajace. S nedostatkom potravy je mrkot a všetky druhy odpadu. Rastlinné potraviny sa takmer nedotýkajú. Dlho môžete robiť bez vody. V zime, kvôli zníženiu množstva jedla a ťažkostiam spojeným s jeho hľadaním v hlbokom snehu, môže počet Korsakov padnúť desiatokkrát. V mnohých oblastiach sa korzety migrujú na juh až do jesene, niekedy po stádach saiga, ktoré stláčajú sneh, a tým uľahčujú korzáci pohyb a lov. Hromadné migrácie korzakov môžu byť spôsobené aj stepnými požiarmi, katastrofálnym vyhynutím hlodavcov atď. Počas takýchto migrácií sa korzáči zdajú ďaleko za hranicami a dokonca sa dostanú do miest.

Hlavnými nepriateľmi sú vlk a líška. Vlci lovia Korsakov, ktorý napriek schopnosti rozvinúť dobrú rýchlosť (až do 40-50 km / h), čoskoro unaví a spomalí. Na druhej strane, korzety často vyzdvihujú zvyšky saigov, gazel a iných zvierat roztrhané vlkmi. Pokiaľ ide o obyčajnú líšku, je hlavným potravinovým konkurentom korzetu.

Korsakovia robia tie isté zvuky ako líšky a líšky: kôra, kňučanie, krik, kričanie a vrčanie.

rozmnožovanie

Korzáky sú monogamné; páry s nimi zrejme pretrvávajú po celý život. Gon je pozorovaný v januári až februári, zvyčajne v noci, a je sprevádzaný štekaním mužov a bojov proti mladým alebo "nečinným" ženám. Párenie sa vyskytuje v nory.

Trvanie tehotenstva sa pravdepodobne rovná 52-60 dňom, takže sa mláďatá narodili v marci až apríli. V plodoch sa vyskytuje od 2 do 11 - 16 šteniatok, najčastejšie 3-6. Novorodenca korsachatová slepá, pokrytá svetlohnedými vlasmi. Ich hmotnosť je asi 60 g, dĺžka tela je 13-14 cm, vidia cez 14. - 16. deň; vo veku jedného mesiaca začnú jesť mäso. Vo veku 4 - 5 mesiacov dosiahnuť veľkosť dospelých a usadiť sa. Avšak, s nástupom chladného počasia, mladí Corsacs opäť zjednotiť a zima v jednej diere.

Sexuálna zrelosť v Korsakove sa vyskytuje vo veku 9-10 mesiacov. Priemerná dĺžka života pri prírodných podmienkach nie je známa; pravdepodobne až 6 rokov.

Stav populácie

Korsak je predmetom obchodu s kožušinou (používa sa zimná koža). Výhody vyhladzovania hlodavcov. Presné údaje o počte chýbajúceho korsaku. Zobraziť KORSAK je uvedený v medzinárodnej červenej knihe.

Stepa alebo Vulpes fox (Vulpes corsac)
Korzická líška (eng.)

Názvy: Korsak, stepná líška.

Rozsah: Korsak v súčasnosti zahŕňa územia krajín ako Afganistan, Čína, India, Irán, Kazachstan, Kirgizsko, Mongolsko, Pakistan, Turkménsko, Uzbekistan. V Ruskej federácii je tento druh zaznamenaný na severnom Kaukaze, na pobreží Kaspického mora; žije v stepi a lesnej stepi Ruska vrátane južnej časti Západnej Sibiri, ktorá sa nachádza na severnej strane v európskej časti regiónu Samara a Tatarstan. V posledných rokoch sa pozorovalo rozšírenie oblasti na západ, najmä v regióne Voronež, po aktívnom osídlení baibaku (Marmota). Niekedy je tento druh zaznamenaný na východe ukrajinskej stepy.

Popis: Korsak je veľmi malá, matná farebná lienka. Je o niečo menšia ako arktická líška, ale jeho uši sú oveľa dlhšie, široké v základni. Výrazný znak - široké lícne kosti. Nohy dlhé; pokožka je krátka. Zimná vlna je veľmi hodvábna, hodvábna a napriek svetlej farbe krásna. Korzety majú malé zuby podobné štruktúre ako ostatné líšky. Počet zubov - 42.

Farba: Letný náter je žlto-šedý, červeno-žlto-šedý alebo piesočný. Bok a brucho korzetu je mierne ľahší ako ostatné časti tela. V zime je kožušina žltkasto sfarbená, stáva sa hustá, jemná a hodvábna, v blízkosti hrebeňa sa objavujú šedivé vlasy. Chvost je načechraný, šedohnedý; čierna patina viditeľná zhora; spodok chvosta je ľahký. Jeho špička je tmavá, takmer čierna. Najkrajšia kabát sa stáva koncom novembra - začiatkom februára.

Veľkosť: Dĺžka korzetu je 50-60 cm a chvost je 25-35 cm; výška v kohútiku - 28-30 cm.

Hmotnosť: 2,5-5 kg.

Priemerná dĺžka života: Neznáme, pravdepodobne je to isté ako u líšok a pohybuje sa v rozmedzí od 3 do 6 rokov v prírodných podmienkach a až do 12 rokov v zajatí.

Hlas: Vykrúť, kričať, kôra, škubnúť, vrčať. Keď zvieratá chovajú mladé zvieratá, často kôrajú - a tak strácajú svoje mladé.

Habitat: Korsak patrí medzi typických obyvateľov polopušných a suchých nížinných stepí, v zime s malým snehom alebo s hustým snehom. Niekedy sa nachádza v lese-stepnej zóne av púšti.

Nepriatelia: Hlavnými nepriateľmi stepnej líšky sú vlci. Pravda, Korsak je schopný bežať tak rýchlo ako vlk (40-50 km / h). Na rozdiel od vlka však netrvá dlho tak rýchlo. Po štvrtine hodiny spomaľuje - a potom ho vlk chytil. Líška je silnejšia a agilnejšia súťažiaca, ktorá sa živí rovnako ako Korsak.

Jedlo: Korsak loví prevažne zvieratá, ktoré nie sú väčšie ako mladé zajace a svišťovia, a v letných mesiacoch tiež pitie vtákov, plazov a hmyzu, ale sotva sa dotýka rastlinných krmív. Z hlodavcov, korisť, cvrčkov, mokrých veveričiek, džbánov atď. Sa stávajú korisťmi a nepotrebujú vodu. S nedostatkom koristi, jedia mrkvu a všetky druhy odpadu. Nedobrovoľne a vlk pomáha korsakom jesť, vyzdvihujú pozostatky saigov, gazel a iných zvierat roztrhané vlkmi. Pokiaľ ide o obyčajnú líšku, potom s jej korzami sú prísahní nepriatelia; Okrem toho majú podobnú ponuku, takže si musia počas snehových zimy bojovať s jedlom.
Rovnako ako ostatní dravci, Corsac vytrvalo trpí hladom, a dokonca aj po týždni, dokonca aj po dvoch, si plne zachováva svoju činnosť. V zime je len málo jedla, takže pri hľadaní jej Corsac robí vzdialené výlety. Je obzvlášť ťažké nájsť jedlo v tých oblastiach, kde je veľa snehu. Preto v zime často korzáci zomierajú. Po ťažkej zime sú zvieratá týchto zvierat prudko (niekedy aj katastroficky) klesajú. Stáva sa, že za niekoľko rokov sa počet stepných líšok v konkrétnej oblasti zníži o 10 alebo dokonca o 100 krát.

Správanie: žije v nory, kvôli habitatu s horúcimi dňami a studenými nociami v lete av nepriaznivom klimatickom prostredí v zime, keď sa silné snehové búrky zúri. Na bývanie používa Corsac otvory na drevo, prispôsobuje duny goperu, príležitostne zaberá tie, ktoré patria k jazvecom a líšcom, a vykopáva ich len ako výnimku. Odoberá ďalšiu dieru svojou vlastnou cestou a tvorí až 4 vstupy a výstupy; dĺžka nôh s prechodmi od 2,5 do 4,5 m. Niekedy sú nory usporiadané v skupinách, ale iba jedna z nich je obytná.
Korzár loví väčšinou sám a za súmraku, ale často počas dňa. Pri ťažkých mrazoch a v horúčke zvieraťa musí ležať v diere. Počas zimných búrok môže zostať v otvore 2-3 dni.
Pred opustením duny si Corsac starostlivo prezerá dieru, potom sedí v blízkosti, rozhliadne sa a až potom ide na ryby. Korsak má dobrý pocit vône a sluchu.
Pri love, pomaly chodí alebo zbiera sa proti vetru a keď cíti korisť, skrýva ho alebo sa ho snaží prekonať. Môže dosiahnuť rýchlosť až 40-50 km / h, a za deň môže jazdiť až 15 km. Osoba, najmä Korsak, niekedy nechá auto veľmi blízko. Niekedy, keď nie je schopný uniknúť, veľmi obratne predstiera, že je mŕtvy, ale pri prvej príležitosti uteká. Tento malý a slabý predátor je často tesný, najmä po snehu, pretože sa veľmi zapája do snehu. Preto v mnohých oblastiach na jeseň migrujú stepní líšky na juh, niekedy po siagských stádach, ktoré pošliapajú sneh, a tým uľahčujú korzáci pohyb a lov. Hromadné vysťahovanie Korzakov môže byť tiež spôsobené streľovými požiarmi, katastrofálnym vyhynutím hlodavcov atď. Počas takýchto migrácií sa korzety zdajú ďaleko za hranicami a dokonca sa dostanú do miest.

Sociálna štruktúra: Viac sociálne ako ostatné líšky a často skupiny týchto zvierat žijú spoločne v "mestách Korsachyh". Korsak je rodinná šelma a tvorí dvojicu na celý život. V zime tvoria malú poľovnícku skupinu, ktorú tvoria manželia a mladí ľudia, ktorí vyrastali. Zvyčajne poľovnícke územie jedného páru môže dosiahnuť 35 - 40 a dokonca ísť až na 100 metrov štvorcových. km.

Reprodukcia: Monogam. Výsledné páry sa zachránia po celý život a rozpadajú sa len v prípade smrti jedného zo zvierat. Gon je zvyčajne pozorovaný v noci a je sprevádzaný štekaním muži. Niekoľko mužov beží pre mladú alebo "nečinnú" ženu, boje medzi nimi sú bežné. Párenie sa vyskytuje v nory.

Sezónna / rozmnožovacia sezóna: január - február.

Puberty: vyskytuje sa vo veku 9-10 mesiacov.

Tehotenstvo: trvá asi 52 dní.

Potomkovia: V marci až apríli sa narodili 2 až 6 líšok, ale je tu prípad, keď bolo 16 dieťaťa rovnakého veku vykopaných z dier. Novorodené šteniatka sú pokryté svetlohnedými, nafúknutými vlasmi a vážia 50-80 gramov. Chvost je monofónny. Sú jasné od 14. do 16. dňa; vo veku jedného mesiaca začnú jesť mäso. Matka aj otec sa starajú o potomstvo, hoci žije oddelene. Existuje veľa parazitov v brehoch Korsakov, preto v období mladého rastu žena mení výhon 2-3 krát. Vo veku 4 - 5 mesiacov dosahujú mladí dospelí rodičia. Rastú rýchlo a usadzujú sa čoskoro, ale až do jesene sú blízko matke. S nástupom chladného počasia sa opäť zjednocujú, takže v jednej diere je niekoľko kusov.

Výhody / poškodenie človeka: Krásna, nafúkaná koža korzetu má významnú hodnotu. Je predmetom obchodu s kožušinou. Takže z Ruska na konci 19. storočia sa každoročne vyvážalo priemerne 40 000 až 50 000 korsakov.
Navyše, Korsak prináša značné výhody, vyhladzujúci mnohé škodlivé hlodavce. Ako obyčajná líška nosičom vírusu besnoty.

Korsak: zaujímavé fakty, fotografie a stručný popis

Korsak: zaujímavé fakty, fotografie a stručný popis prípravy správy alebo prezentácie pre deti vo veku 2-3-4.

Korsak: Územný biotop

Korsak žije na území Ázie a juhovýchodnej Európy. Najobľúbenejším terénom tejto líšky je stepná zóna. Preto sa toto zviera nazýva aj stepní les.

Korsak: Vzhľad

Vonku je to obyčajná líška, ktorej rozdiel spočíva len v veľkosti tela. Dĺžka dospelého zvieraťa bez chvosta je 50-60 centimetrov. Chvost korzetu je nafúknutý, dlhý asi 30 cm. Táto miniatúrna líška váži iba 4 až 6 kilogramov.

Farba kabáta korzetu je žlto-šedá a brucho je biele. Takéto odtiene vlny umožňujú, aby toto zviera maskovalo dobre v otvorenej stepiovej oblasti. V teplej sezóne je kožušina kratšia ako v zimnej sezóne. Zviera je dobre vyvinuté videnie, sluch a vôňa. Okrem toho je predátor ozbrojený ostrými a nebezpečnými zubami, z toho 24 kusov.

Korsaková fotka

Korsak: Reprodukcia a dlhovekosť

Začiatok sobášnej sezóny je v januári až februári. Korsak hľadá kamaráta, a keď to nájde, zostane verný pre ňu až do konca svojho života. Inkubačná doba samice trvá asi dva mesiace - 60 dní.

Na jar sa narodia malé a bezbranné šteniatka. Zvyčajne ich počet je od 3 do 9 mláďat. Sú slepí a ešte nie sú schopní aktívne sa pohybovať. Matka kŕmi deťmi mlieko a chráni ich pred nebezpečenstvom pre životné prostredie. Keď je potomko staré 5 mesiacov, je schopný začať samostatný život. V prírode žijú korzákov asi 6 rokov.

Korsak: Chovanie a výživa

Kroupová líška je najaktívnejšia pri súmraku. V lete je stepa neuveriteľne horúca a noc sa stáva jediným okamihom vhodným pre pohodlný poľovníctvo a živobytie.

Zima je pre korzár najťažšie obdobie roka. V tejto dobe sa takmer žiadne jedlo nenachádza a mnoho líšok jednoducho zomrie.

Korsak sa živí hlavne malými hlodavcami a vtákmi. Myši, jerboy sú ich tradičné obete. Neváhajte zožrať vlkov alebo iných predátorov.

Ako vyzerá Korsak

Môžete sa stretnúť s stepnou líškou na území krajín ako India, Afganistan, Kazachstan, Čína, Irán, Mongolsko, Kirgizsko, Turkménsko, rovnako ako Pakistan a Uzbekistan. Na území Ruskej federácie sa na pobreží Kaspického mora, na severnom Kaukaze, nachádza korzak; Korsak žije v regiónoch stepní a lesných stepí, rovnako ako na juhu západnej Sibír, do oblasti Samara na západe a Tatarstanu na severe. V súčasnosti sa lokalita stepní líška aktívne rozširuje na západ a už sa nachádza v regióne Voronež. A tiež Korsak sa nachádza v regiónoch stepnej východnej Ukrajiny.

Korsak je malá líška, ktorá má matnú farbu. Vo veľkosti korzet nepresahuje líšku, ale má dlhšie, širšie v podstavci, uši. Živou črtou korzáka sú široké lícne kosti. Fox krátkosrstý s dlhými nohami. V zime má Corsac veľmi krásnu svetelnú farbu, srsť sa stáva hodvábna a nadýchaná. Korsak má 42 malých zubov, štruktúra je rovnaká ako ostatné líšky.

V letnom období sa farba mení na pieskové, červenošedo-žlto-šedé alebo žlto-šedé odtiene, zatiaľ čo svetlo na žalúdku a na bokoch. Zimný kabát žltozeleného odtieňa sa stáva mäkším a hrubším, pričom niektoré sivé vlasy sa objavujú v hrebeňovej oblasti. Chvost korzetu je nafúkaný, má šedo-hnedú farbu s výraznou tmavou patinou. Špička chvosta je takmer čierna a dno je ľahké. Korsakská vlna má v zime najkrajšiu farbu - koniec novembra - začiatok februára.

Životnosť korzáka nie je vedec presne známa, ale naznačuje sa, že je primeraná dĺžke života lišaťa. To je približne 3 až 6 rokov vo voľných podmienkach, ale v zajatí je dĺžka života až 12 rokov. Korsak má výšku v kohútiku 28-30 cm, dĺžku tela asi 50-60 cm, chvost - 25-35 cm. Hmotnosť korzáka môže dosiahnuť 5 kg, ale nájdu sa ľudia s hmotnosťou 2,5 kg.

Typickým biotopom korsaku sú suché ploché stepy a polopusty s malým snehom alebo zhutneným snehom v zime. Túto osobu možno nájsť aj v púštiach alebo lesných zónach.

Korsak je v potravinách nenáročný. Poľovníctvo vedie hlavne k malým zvieratám, ako sú svišť a mladí zajac, v lete tiež žijú hmyz, vtáky, plazy a rôzne hlodavce. Rastlinné jedlo, Korsak neje. Taktiež Korsak nehrozí mrzutosť a rôzne odpadky s nedostatkom jedla. V niektorých prípadoch sa živí pozostatkami gazel, saigov a iných, ktoré boli roztrhané vlkmi.

Fox a Corsac sú prísahou nepriateľmi, pretože podobnosť stravy, v zime si títo jedinci navzájom bojujú s jedlom.

Pochádza z korzáka, zvyčajne na začiatku jari, s výkalmi od 2 do 6 mláďat. Existujú však prípady vrhu až 16 zvierat rovnakého veku. Hmotnosť novorodencov je asi 50-60 gramov, vlasy sú plné povlaky svetlohnedej farby s monotónnou farbou chvosta. Otvorenie očí nastáva približne 14-16 dní po narodení. Vo veku jedného mesiaca je mäso zahrnuté do stravy mladých. Matka aj otec sa starajú o potomstvo, hoci muž z Corseca žije oddelene. Počas obdobia dozrievania mladých sa matka 2 až 3 krát mení v dôsledku veľkého počtu parazitov v byte. Potomkovia rastú veľmi rýchlo, vo veku 4 - 5 mesiacov dosahujú veľkosť svojich rodičov. Z rovnakého dôvodu sú rýchlo usadení, ale až do jesene žijú so svojou líškou matkou. A len s nástupom chladného počasia sa opäť zjednotia.

Korsak je veľmi podobný obyčajnej líške. Tento druh je uvedený v medzinárodnej červenej knihe av niekoľkých červených knihách rôznych regiónov Ruska: napríklad Buriatia a Bashkiria. Počas orby panenských území na Sibíri bol Korsak prakticky vyňatý z jeho biotopu obyčajnou líšou, ktorá je viac prispôsobená na bývanie vedľa muža.

Extrakcia korsaku je povolená, ale v rôznych krajinách sa riadi osobitnými vnútroštátnymi zákonmi, v ktorých je tento druh zastúpený ako predmet obchodu s kožušinou. V rôznych regiónoch Ruska, Turkménska a Kazachstanu platí povolenie loviť a loviť korsak pomocou pascí od konca jesene až po začiatok jari. Takéto metódy lovu ako praskanie a vylievanie dier, fajčenie zvieraťa z nich, použitie jedovatých návnad je úplne zakázané.

Korsak je pomerne ľahké zvyknúť si na človeka a život v zajatí. V Rusku, v 17. storočí, tieto zvieratá boli obľúbené domáce zvieratá. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia vznikol prípad, keď sa v moskovskej zoologickej záhrade narodil jeden pár korzákov šesťkrát v moskovskej zoo.

Ako vyzerá Korsak

História štúdia

nátierka

vzhľad

rozmnožovanie

Korzáky sú monogamné; páry s nimi zrejme pretrvávajú po celý život. Gon je pozorovaný v januári až februári, zvyčajne v noci, a je sprevádzaný štekaním mužov a bojov proti mladým alebo "nečinným" ženám. Párenie sa vyskytuje v nory.

Spôsob života

Korzár loví väčšinou sám a za súmraku, ale často počas dňa. Pri ťažkých mrazoch a v horúčke zvieraťa musí ležať v diere. Počas zimných búrok môže zostať v otvore 2-3 dni. Pred opustením duny si Corsac starostlivo prezerá dieru, potom sedí v blízkosti, rozhliadne sa a až potom ide na ryby. Korsak má dobrý pocit vône a sluchu.

jedlo

Rovnako ako ostatní dravci, Corsac vytrvalo trpí hladom, a dokonca aj po týždni, dokonca aj po dvoch, si plne zachováva svoju činnosť. V zime je len málo jedla, takže pri hľadaní jej Corsac robí vzdialené výlety. Je obzvlášť ťažké nájsť jedlo v tých oblastiach, kde je veľa snehu. Preto v zime často korzáci zomierajú. Po ťažkej zime sú zvieratá týchto zvierat prudko (niekedy aj katastroficky) klesajú. Stáva sa, že za niekoľko rokov sa počet stepných líšok v konkrétnej oblasti zníži o 10 alebo dokonca o 100 krát.

Ako vyzerá Korsak

Korsak vyzerá ako obyčajná líška, ale výrazne menšia (dĺžka tela 50-60 cm, chvost - 25-35 cm), s väčšími ušami a dlhými končatinami. Výška v kohútiku je približne 30 cm Hmotnosť - 4-6 kg. Papuľa je krátka, silno špicatá; lícne široké; uši sú veľké, široké v základni, nasmerované na koncoch.

Normálna farba je svetlá, šedá alebo červenkasto-šedá, sú červené odtiene; brucho je belavé alebo žltkasté, hrot ocasu je tmavo hnedý alebo čierny, brada je ľahká. Je vyjadrený sezónny morfizmus v dĺžke srsti: v zime je kožušina dlhá a načechraná, v lete je krátka a susedná. V zime je viditeľný šedavý nájazd v blízkosti hrebeňa v blízkosti korsaku.

Corsac sa líši od bežnej líšky na tmavom konci chvosta, od afganskej líšky v menej dlhom chvoste a bielej farbe brady a spodného pera.

nátierka

Korsak je bežný v stepi, polopusty a čiastočne v púšti juhovýchodnej Európy a Ázie spolu s bežnými a afganskými líškami. Korsak sa nachádza zo severného Iránu, Kazachstanu, Azerbajdžanu, Arménska, Afganistanu a strednej Ázie do Mongolska a severovýchodnej Číny.

V Rusku na západe zriedka dosahuje Volgá a Don a Severný Kaukaz, na severe sa dostáva do oblasti Dolného Volga, na južný vrch Uralov a na juh západnej Sibír; hraničná oblasť okolo Altai zo západu a pozdĺž severného svahu zaisanskej depresie smeruje k štátnej hranici s Mongolskom. Ďalšou oblasťou radu v Rusku je juh od Transbaikalia.

Životný štýl a výživa

Korsak uprednostňuje kopcovitý terén s nízkou vegetáciou: polopusty a suché stepy, v zime s malým snehom alebo s hustým snehom. Menej obyčajný v lesnej-stepnej zóne, prichádza na úpätí. Zabraňuje hustým porastom, lesy a orné polia. Rozloha jednotlivých pozemkov môže dosiahnuť 35-40 km²; má sieť brehov, chodníkov a miesto vône.

Corsac žije v nory, kvôli svojmu biotopu - suché oblasti s horúcimi dňami a studenými nociami v lete a so silnými zimami. Využíva mramotovú dunu ako obydlie, prispôsobuje výhonky gopherov a veľkých gerbilov, príležitostne zaberá staré nory jazvečíkov a líšok. Seba samá sa zriedka vykopá. Niekedy sa otvory nachádzajú v skupinách, ale iba jedna z nich je obytná. Korzetový otvor je zvyčajne plytký, s dĺžkou asi 2,5 m as niekoľkými evakuačnými vstupmi v prípade núdze.

Corsac loví sám, väčšinou za súmraku, ale v zajatí to tiež dokazuje každodennú činnosť. Má dobrý pocit vône, zraku a sluchu. Pri love, pomaly chodí alebo zbiera sa proti vetru a keď cíti korisť, skrýva ho alebo sa ho snaží prekonať. Niekedy necháva človeka veľmi blízko. Niekedy sa nedokáže skryť, skrýva sa a predstiera, že je mŕtvy, ale uteka pri prvej príležitosti.

Korsak sa živí hlavne malými hlodavcami (voles, paličky, myši, jerboy), plazy, hmyz, vtáky a ich vajcia. Zriedkavejšie zhromažďuje pozemné veveričky, ježkovia a zajace. S nedostatkom potravy je mrkot a všetky druhy odpadu. Rastlinné potraviny sa takmer nedotýkajú. Dlho môžete robiť bez vody. V zime, kvôli zníženiu množstva jedla a ťažkostiam spojeným s jeho hľadaním v hlbokom snehu, môže počet Korsakov padnúť desiatokkrát. V mnohých oblastiach sa korzety migrujú na juh až do jesene, niekedy po stádach saiga, ktoré stláčajú sneh, a tým uľahčujú korzáci pohyb a lov. Hromadné migrácie korzakov môžu byť spôsobené aj stepnými požiarmi, katastrofálnym vyhynutím hlodavcov atď. Počas takýchto migrácií sa korzáči zdajú ďaleko za hranicami a dokonca sa dostanú do miest.

Hlavnými nepriateľmi sú vlk a líška. Vlci lovia Korsakov, ktorý napriek schopnosti rozvinúť dobrú rýchlosť (do 40-50 km / h), čoskoro unaví a spomalí. Na druhej strane, korzety často vyzdvihujú zvyšky saigov, gazel a iných zvierat roztrhané vlkmi. Pokiaľ ide o obyčajnú líšku, je hlavným potravinovým konkurentom korzetu.

Korsakovia robia tie isté zvuky ako líšky a líšky: kôra, kňučanie, krik, kričanie a vrčanie.